14

Lie

Kokybiškas alyvuogių aliejus: kaip jį atpažinti ir kodėl verta rinktis?

geras alyvuogių aliejus, kokybiškas alyvuogių aliejus

Kas yra tikrai kokybiškas alyvuogių aliejus?

Tikras kokybiškas alyvuogių aliejus priklauso ekstra tyro alyvuogių aliejaus (extra virgin olive oil) kategorijai. Tai aukščiausios kokybės produktas, gaunamas šalto spaudimo būdu, nenaudojant jokių cheminių tirpiklių ar terminio apdorojimo.

Tokio aliejaus rūgštingumas turi būti mažesnis nei 0,8 %, o skonis – be defektų, išlaikantis natūralias vaisių, žolelių ar daržovių natas.

Pasak Tarptautinės alyvuogių tarybos, ekstra tyras alyvuogių aliejus privalo atitikti tiek cheminius, tiek organoleptinius (skonio ir kvapo) kokybės standartus. IOC – Testing Methods & Standards

Kaip atpažinti kokybišką alyvuogių aliejų?

1. Kvapas ir skonis

Alyvuogių aliejus turi turėti šviežią kvapą, primenantį žalias alyvuoges, nupjautą žolę, pomidorų stiebus ar net migdolus.

Skonis dažnai yra kartokas ir lengvai aitrus – tai geras ženklas, rodantis polifenolių, t. y. natūralių antioksidantų, gausą.

2. Etiketė ir informacija apie kilmę

Etiketėje turėtų būti aiškiai nurodyta:
– alyvuogių rūšis,
– kilmės regionas,
– derliaus metų data,
– spaudimo būdas,
– galiojimo terminas.

Jei šios informacijos trūksta, tikėtina, kad tai masinės gamybos produktas, kuriame kokybė – kompromisinė.

3. Išvaizda – antraeilis kriterijus

Aliejaus spalva gali būti nuo šviesiai geltonos iki sodriai žalios. Tačiau spalva nėra kokybės garantas – ji priklauso nuo alyvuogių rūšies, brandos ir spaudimo laiko.

Kodėl verta rinktis aukštos kokybės alyvuogių aliejų?

Kokybiškas alyvuogių aliejus turi realią naudą sveikatai:
– mažina „blogąjį“ cholesterolį,
– saugo širdies ir kraujagyslių sistemą,
– turi priešuždegiminių savybių,
– pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu.

Pasak Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos, **didesnis alyvuogių aliejaus, ypač ekstra tyro, vartojimas siejamas su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų bei bendro mirtingumo rizika**. Alyvuogių aliejus – tai vienas iš pagrindinių Viduržemio jūros dietos elementų, pasižymintis priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Harvard T.H. Chan School of Public Health – Olive Oil

Populiariausios alyvuogių rūšys ir jų savybės

Picual alyvuogių aliejus

Unikalaus skonio, su išraiškingomis pomidorų, žalių lapų ir žolelių natomis. Dėl didelio polifenolių kiekio – itin stabilus oksidacijai. Puikiai tinka tiems, kurie vertina sodrų, galingą skonį. Tinka kepimui.

Royal alyvuogių aliejus

Subtilus, švelnesnis aliejus su džiovintų vaisių, migdolų ir pomidoro natomis. Tinka tiems, kurie ieško balanso ir nori švelnesnio, harmoningo skonio.

Išvada

Kokybiškas alyvuogių aliejus – tai ne tik virtuvės akcentas, bet ir ilgalaikė investicija į sveikatą.

Renkantis alyvuogių aliejų, būtina atkreipti dėmesį į jo kilmę, rūšį, spaudimo datą, skonio savybes ir informacijos skaidrumą. Tik extra virgin alyvuogių aliejus, spaustas iš aiškios kilmės alyvuogių, gali garantuoti tikrą kokybę.

Ieškote alyvuogių aliejaus ne tik skoniui, bet ir sveikatai? Ieškokite **kokybės, o ne kainos etiketės**.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related

Posts